Denka Chemie

Denka werd in 1932 opgericht door de firmanten Cornelis Dijkstra en Anthony George Kröller jr. De firmanaam is, hoe kan het ook anders, afgeleid van de beginletters van de beide achternamen. In februari 1933 kreeg Dijkstra vergunning voor de bouw van een 'hoenderhok’ aan de weg van de vroegere tol 9 aan de Apeldoornsestraat naar Stroe. Het latere bedrijf lag dan ook strategisch op een gunstige plek, tussen de spoorlijn en de straatweg Amersfoort-Apeldoorn.

Al vanaf het begin hield Denka zich bezig met het produceren van farmaceutische en chemische producten en daarnaast met de fabricage van voer voor kippen en ander vee. De latere hoofdactiviteit kan worden afgeleid uit een advertentie in het Algemeen Dagblad van 3 oktober 1934 waarin de ‘Fa. Denka. Pharm. & Chem. Producten te Voorthuizen', om een ervaren stenotypiste vroeg. In 1939 nam Denka deel aan een grote beurs in Groningen en presenteerde daar haar assortiment bestrijdingsmiddelen tegen plantenziekten.

Het veevoeder werd onder de naam Denkavit verkocht. Vanaf 1960 was er sprake van twee totaal gescheiden bedrijven. Denka Chemie specialiseerde zich vervolgens in het produceren van bestrijdingsmiddelen en andere chemische producten.

Het gezin Dijkstra woonde aan de Tolnegenweg, naast de fabriek. Na het overlijden van Cornelis Dijkstra zou zijn zoon Hendrik tot in de jaren tachtig lid van de directie blijven.

Antony George Kröller was in 1890 in Rotterdam geboren en overleed al in 1938 in Voorthuizen. Zijn ouders waren de grondleggers van het inmiddels wereldberoemde museum op de Hoge Veluwe.

Denka Chemie vestigde zich later, in 1987, op het industrieterrein Harselaar-Oost waar zo'n 15.000 m2 aan bedrijfsruimte is gebouwd. Inmiddels was de firmanaam gewijzigd in Denka International BV. Dankzij samenwerking met allerlei instituten en research centra groeide het bedrijf uit tot een belangrijke producent van bestrijdingsmiddelen en vergaarde kennis op het gebied van productontwikkeling.