Als je van Voorthuizen over de gemeentelijke ’Rijksweg’ naar Terschuur gaat zie je even voor restaurant ’Het Ei’ twee zeemijnen liggen met de naam ’Den Akker’ er op. Ga je daar de weg Den Akker op dan vind je op Barnevelds en voorbij de Hoevelakensebeek -wat eigenlijk de Nooienbeek is, in Terschuur heette het de Klaarwatersebeek- op Nijkerks gebied een 17-tal boerderijen en woningen. Ze staan allemaal langs Den Akker en langs De Akkerweg en vormden vroeger de heerlijkheid en nu de buurtschap ’Den Akker’.

Uit gesprekken met de families Van den Braak en Loman kom ik aan de weet dat deze nederzetting dateert vanaf de 17e eeuw en begon met een enkele boerderij die uit de woeste veen en heidegronden hier akkers tot ontwikkeling wist te brengen. Op die waarschijnlijk eerste boerderij woont nu het gezin Aalbert van den Braak en Maria van Woudenberg.

65 Jaar wonen er al Van den Braak’s op deze boerderij. Bij verbouwingen vonden ze in de grond de fundamenten van wel vier oude potstallen en in een niet vergane eik zaten zelfs de kloofbeitels nog in. Volgens Willem Loman en zijn vrouw Willempje van Wincoop -wat een prachtige zelfgemaakte borduurwerken hangen er in haar huis- kocht heerschap De Beer-Poortugal Den Akker In 1905. Toen strekte de bezitting zich zelfs uit tot over de Rijksweg, daar waar nu het Ei staat en boerderij Uilengoor zich bevindt. Ca. 1932 heeft fam, Bunt de boerderij gekocht.

Zijn vader -ook Willem Loman- was in die tijd opzichter bij de Nederlandse Heidemaatschappij. In opdracht van meneer De Beer- Poortugal ging de Heidemaatschappij Den Akker ontginnen en dat gebeurde onder leiding van Willem Loman Sr. In het landhuis- -Akkerweg 13/15- waar nu de familie Bunt woonde en woont, vertoefde freule mevrouw De Beer-Poortugal regelmatig, maar haar man was er maar zelden. Die verbleef liever in zijn huis op de Amersfoortse berg. Later na de oorlog konden alle huurders eigenaar worden en daar hebben ze wat vroeger en later allemaal gebruik van gemaakt.

Maar tot op heden zijn de bewoners van Den Akker de buurtschap Den Akker gebleven en dat zal zeker tot in de 21e eeuw doorgaan. Misschien gaan ze dan samen wel het 500-jarig bestaan vieren.

Bron: Barneveldse Krant 15 Februari 1997