Aan het gedeelte van de Hoofdstraat tussen 'De Punt' en de Verbindingsweg in Voorthuizen zijn nog een paar mooie woningen te vinden. Eén ervan is het herenhuis 'De Kloek', te vinden op het adres Hoofdstraat 125. Achter de droge beschrijving op de gemeentelijke monumentenlijst gaat een geschiedenis van 85 jaar schuil: 'Blokvormig bakstenen herenhuis met twee bouwlagen en een omlopend afgeplat schilddak, oorspronkelijk uit 1915, mogelijk in huidige staat tot stand gekomen na een ingrijpende verbouwing van het oude pand.' Het pand werd in 1915 ontworpen door de Barneveldse (gemeente) architect Gerard Haanschoten (1871-1935), zoon van gemeentearchitect Elias Jacob Haanschoten en Gerharda Wijndelina van Beek. Naar beide Haanschotens werd in Barneveld een straat vernoemd. Gerard werd in Barneveld bekend vanwege zijn ontwerp van de· Spaarbank 1845. Het gedeelte van de Hoofdstraat waar in 1915 'De Kloek' werd gebouwd, heette destijds nog Stationsstraat, naar het in 1903 gebouwde station aan de De Ruyterlaan. 'De Kloek' was oorspronkelijk een dokterswoning en dat was aan de indeling van het pand duidelijk te zien. Het linkergedeelte en de bovenverdieping waren bestemd als woonruimte voor de familie en in het rechtergedeelte was de huisartsenpraktijk gevestigd. Daar bevonden zich de spreekkamer, een wachtkamer en een apotheek zoals vroeger meestal gebruikelijk was. De aanbouw aan de achterzijde bestond uit een serre, een keuken en een bergplaats. De deskundigen die zich in 2008 over de monumentenstatus van het pand hebben gebogen waren er niet helemaal uit of het huis volgens het oorspronkelijke plan werd gebouwd of kort daarna zeer ingrijpend is verbouwd dan wel dat al tijdens de bouw wijzigingen werden doorgevoerd. In de jaren dertig, veertig van de vorige eeuw stond 'De Kloek' bekend als een zogenaamd 'kamphuis' bestemd om er, al dan niet in groepsverband, vakantie te vieren. In de beeldbank van het Barneveldse gemeentearchief komen twee afbeeldingen voor, waaruit dit blijkt. De ene foto toont het pand in een lommerrijke omlijsting en de tweede het dagverblijf waar de gasten gezamenlijk hun maaltijden gebruikten. Je bent dan ook geneigd aan te nemen dat de oorspronkelijke functie, dokterswoning, niet zolang van kracht is geweest.

Welke arts er ooit gewoond heeft, weet ik trouwens ook niet. Geen van de in het boek 'Voorthuizen, veel vertier en eenen tamelijken bloei' (Barneveld, 2009) genoemde doktoren begon zijn praktijk in 1915 maar wellicht is er sprake van een verhuizing. Haanschoten heeft eer van zijn werk: nog steeds is 'De Kloek' één van de meest karakteristieke huizen aan dit gedeelte van de Hoofdstraat. Het meest opvallend voor de voorbijganger is natuurlijk de voorgevel. De bouwkundige beschrijving van dit voor de passant belangrijke gedeelte luidt als volgt: ,,De voorgevel is asymmetrisch opgezet en bezit in het midden een portiek met daarin een kozijn met hardstenen neuten en onderdorpel en een dubbele paneeldeur met in iedere deurvleugel een zestal kleine ruitjes. Boven de dubbele paneeldeur een enkelruits bovenlicht. De gietijzeren ornamenten hierin zijn niet origineel en niet beschermingswaardig. De zijwanden in het portiek zijn voorzien van een hoge betegelde lambrisering (crèmekleurige tegels met een ornamentrand in groen). Links van het portiek bevindt zich de erker met daarin drie vensters, het middelste met een T-raammet 3-ruits bovenlucht, . de flankerende enkelruits met 2-ruits bovenlichtjes. Het balkon heeft een eenvoudige houten balkonhek. Rechts van het portiek zijn er twee vensters. De verdieping heeft op het balkon een dubbele balkondeur onder een 3-ruits bovenlicht. Centraal boven de ingang een smal venster en rechts in de tweede bovenlaag bevinden zich twee vensters." Zo, nu weet u precies wat u ziet wanneer u 'De Kloek' passeert. Om de twee zijgevels en de achtergevel te bezichtigen wordt wat lastiger; u bevindt zich dan op privéterrein.